Jeanette frågade om jag inte kunde berätta mer om Konstfackskursen och det hade jag faktiskt tänkt göra. Kursen ingår i det program jag går på Södertörns Högskola, det vill säga: Ekonomi, Teknik och Design. Då skolan samarbetar med Konstfack och KTH kommer jag läsa 15 hp på vardera samarbetsskola. Detta var den första 7,5 hp-kursen på Konstfack vid namn Färg och Form där vi egentligen bara gick igenom lite grunder i de olika delkurserna: Digital Design, Konstnärliga processer, Färggestaltning och Retur(n). Hela kursen hade sin utgångspunkt i en av Stockholms knutpunkter - Slussen.

Vid kursens början fick vi både en genomgång av Slussens historia och en föreläsning av Jonas Bohlin som är allt från formgivare och före detta Konstfackselev till en av personerna bakom Slussenförslaget "Kulturslussen" där han berättade om sin vision och hur deras förslag rättade till de "fel" de hittat i det idag genomklubbade förslaget. Det är även Jonas Bohlins examensarbete från Konstfack - stolen Concrete - som jag utgick ifrån när vi i delkursen Digital Design bland annat skulle skapa en ny sittmöbel inspirerad av en redan existerande sittmöbel.

Kursen Retur(n) var mest ett test för oss som grupp att lyckas lösa en uppgift utan att vi egentligen fått några riktlinjer om vad uppgiften var. Det enda riktlinje vi fick var egentligen "Gör en affisch om Slussen och ge sen tillbaka den till platsen". Ganska luddigt, eller hur? Det var först efter vår redovisning som läraren avslöjade att detta var en övning att visa hur svårt och jobbigt det kan vara att jobba som formgivare eller designer där beställaren inte kan skriva en ordentlig designbrief eller kanske inte ens vet vad den vill. I de tre grupper vi var uppdelade i så blev slutresultaten i dena kurs väldigt olika - något som var väldigt spännande. Min egen grupp hade lagt upp det hela som en sorts "reklamkampanj" för att öka medvetenheten om att Slussen håller på att förändras och "Hur vill du egentligen att Slussen ska vara?" medan en annan gjorde en film om Slussens historia. I början av delkursen skapade alla varsitt affischförslag som det sedan röstades om vilket som skulle tryckas. Själv gjorde jag en avlång affisch med ett panorama över Slussen där mönstret kommer från golvet utanför Blå Bodarna. Sedan skapade jag även ett eget rapportmönster med trappan nere vid bussterminalen, ariktektkontoret, fyrklövervägen och en av gångarna. Det vinnande förslaget i gruppen blev en affisch med en repknut i fokus som jag sedan föreslog skulle passa alldeles utmärkt som klistermärke - något som är visualiserat på några av bilderna ovan.

Konstnärliga processer innebar att vi skulle skriva om en plats på Slussen som väckte våran intresse - i valfri form. Det kunde vara allt från ett brev till en dikt till en mening till att berätta om ett minne och sedan även visualisera detta. För att introducera oss i detta fick vi göra en övning i Site-Specific Writing (en metodik utvecklad av Dr Jane Rendell) där vi skulle hitta en av alla Konstfacks trappor och skriva om den. Till huvuduppgiften valde jag att, då jag själv inte direkt har någon emotionell koppling till Slussen, att fokusera på de linjer och former som finns och hade "Form möter funktion" som någon sorts slagord. Till detta byggde jag en modell av en del i Slussen som var ca 60x60x14cm (längd/bredd/höjd) av vanliga vita A4-papper och lite tejp. Något jag insåg efter att jag tagit ner den, knycklat ihop den och slängt den i en korg var att jag inte tagit någon bild på den så.. ni får väl föreställa er den antar jag.

I Färggestaltning fick vi först göra en blyertsskiss på en av rummen i Debaser Slussen eller en av de Blå Bodarna. Utifrån denna skiss målade vi en akvarell där vi visade upp en viss interiörfärg som vi sedan blandade till själva med bindemedel och brytfärger för att måla upp ett nyansprov på en vit kartongskiva, storlek A0, för att sedan kunna studera hur färgen såg ut i olika ljus och skuggor.

Sammanfattningsvis har jag lärt mig så mycket om Slussen att jag nästan mår illa. Under kursens gång har jag fått kommentarer från några klasskamrater att jag varit alldeles för överambitiös med vissa uppgifter då andra bara egentligen tagit en bild, skrivit ut den och hängt den på väggen. Själv tycker jag inte att jag har varit det utan att de breda marginalerna gjort att jag kunnat utmana mig själv lite och göra saker på en lite högre nivå än att bara skriva ut ett foto med en text till. Att göra något så enkelt hade inte kunnat tillfredställa mig, men samtidigt var det kanske andra i min klass som kämpade med att få ihop sina projekt över huvudtaget. Det var, som sagt, en grundkurs och mest till för att introducera oss (som de blivande ekonomer vi är) i hur det fungerar för exempelvis en inredningsdesigner. Vad denne måste tänka på och hur vi som eventuella beställare ska formulera designbriefen för att få precis det resultat man söker.

Dock har jag nu bytt ut Konstfack mot KTH Syd och började första dagen med att komma för sent en halvtimme då pendeltrafiken dog mellan Flemingsberg och Tumba precis när jag skulle bege mig iväg. Ack!this song is for the rats who hurled themselves into the ocean
when they saw that the explosives in the cargo hold were just about to blow

8 (kärleks)brev
▼ Tootsie
2012-02-27 17:56:21 //

Oj vad spännande! :D

▼ yasmine
2012-02-27 18:40:56 // URL: http://upprepat.blogg.se/

riktigt fina bilder du

▼ Jessica
2012-02-27 19:16:41 // URL: http://litesocker.blogg.se/

Åh, men du vad spännande!

▼ Louise
2012-02-27 19:56:49 // URL: http://andvari.blogg.se/

Låter superkul! Och jag gillar soffan.

▼ nora
2012-02-28 13:00:54 // URL: http://youmeoui.blogg.se/

Riktigt fina bilder du har tagit på slussen!

▼ Jeanette
2012-02-28 14:39:02 // URL: http://interruptedfashion.blogg.se/

Vad roligt att få veta mer! :)

Och va roligt att du blev så driven. Jag älskar Slussen. Var där förra veckan för att fota till min fotokurs. Fick en del bra bilder. Tänkte ge mig ut och fota lite mer idag. Fast kanske inte slussen. Så trist att Gula gången var stängd när jag var där. Hade så velat ha lite bilder från den innan allt försvinner.

Lycka till med nästa projekt. Hoppas på att få se mer!

▼ alexandra
2012-02-28 16:53:11 // URL: http://rainbowtrout.blogg.se/

nej, tyvärr - bilden är brutalt snodd från lolitas.se! men håller med, den är sjukt fin och önskar att jag hade den hemma i garderoben.

jättefina bilder, förresten :)

▼ Zandra
2012-02-28 18:17:53 // URL: http://fyrahundrafem.blogg.se/

Låter ändå som en galet kul kurs?! Och ni får göra så mycket spännande, mmhh!! (obs, är inte ironisk)

N A M E:

U R L:

M A I L / S E C R E T S :

T E X T:

REMEMBER, REMEMBER. THE FIFTH OF NOVEMBER